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Le Vegetannual

15 juin 2009

Dans son formidable ouvrage dont j’ai déja parlé ici, Barbara Kingsolver parle d’une plante imaginaire qui offre selon les saisons toutes les productions végétales qu’elle peut cultiver.  Une artiste, Richard A. Houser, a dessiné cette plante. Sur le bas de l’affiche, qui n’apparaît pas ci-dessous, se trouve une citation de l’ouvrage de Barbara Kingsolver:

« Picture a single imaginary plant, bearing throughout the seasons all the different vegetables we harvest…we’ll call it a Vegetannual. »

vegetannual

Il s’agit là d’une façon simple de se souvenir de ce que l’on devrait voir pousser et/ou acheter selon les saisons.

Sur la page d’accueil de son site, Barbara Kingsolver accompagne l’image de cette recommandation,

« Take a minute to study this creation – an imaginary plant that bears over the course of one growing season a cornucopia of all the different vegetable products we can harvest.  We’ll call it a vegetannual … »

Voilà l’extrait en anglais de son livre au sujet de cette plante imaginaire:

« Here’s how it goes. First come the leaves: spinach, kale, lettuce, and chard (at my latitude, this occurs in April and May). Then more mature heads of leaves and flower heads: cabbage, romaine, broccoli, and cauliflower (May – June). Then tender young fruit-set: snow peas, baby squash, cucumbers (June), followed by green beans, green peppers, and small tomatoes (July). Then more mature, colorfully ripened fruits: beefsteak tomatoes, eggplants, red and yellow peppers (late July – August). Then the large, hard-shelled fruits with developed seeds inside: cantaloupes, honeydews, watermelons, pumpkins, winter squash (August – September). Last come the root crops, and so ends the produce parade.

To recover an intuitive sense of what will be in season throughout the year, picture an imaginary plant that bears over the course of one growing season all the different vegetable products we can harvest. We’ll call it a vegetannual. Picture its life passing before your eyes like a time-lapse film: first, in the cool early spring, shoots poke up out of the ground. Small leaves appear, then bigger leaves. As the plant grows up into the sunshine and the days grow longer, flower buds will appear, followed by small green fruits. Under midsummer’s warm sun, the fruits grow larger, riper, and more colorful. As days shorten into the autumn, these mature into hard-shelled fruits with appreciable seeds inside. Finally, as the days grow cool, the vegetannual may hoard the sugars its leaves have made, pulling them down into a storage unit of some kind: a tuber, bulb, or root. »

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